top of page
Yazarın fotoğrafıÖnem Hukuk & Danışmanlık

KIDEM TAZMİNATI NEDİR ? NASIL ALINIR ?

Güncelleme tarihi: 4 Mar 2020


Kıdem eski (1475 sayılı) İş Kanununun 14'üncü maddesinde düzenlenmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu’nda kıdem tazminatı ile ilgili yeni düzenleme yapılması yerine yürürlükten kaldırılan Eski İş Kanunu'nda yer alan kıdem tazminatına ilişkin hükümler aynen yürürlükte bırakılmıştır.

Kıdem tazminatı kural olarak; iş Kanunu kapsamı dışında kalan ve Borçlar Kanunu hükümlerine tabi olarak çalışanlar hakkında uygulanmamaktadır.


Kıdem tazminatından faydalanabilmek için gereken şartlar:

1. 4857 sayılı İş Kanun’a tabi işçi olmak

2. İşçinin işinin aşağıdaki hallerden biri nedeniyle sona ermiş olması

a. İş Kanunu’nun 25. maddesinde belirtilen sağlık sebepleri veya zorunlu sebeplerden birine veya 17. maddesine istinaden son verilmiş olması

b. İşçinin İş Kanunu’nun 24. maddesinde belirtilen sağlık sebepleri ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri veya zorunlu sebeplerden biri nedeniyle işten ayrılmış olması

c. İşçinin muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle işten ayrılması

d. İşçinin yaşlılık emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla işten ayrılması

e. Kadın işçinin evlenmesi nedeni ile işten ayrılması

f. İşçinin ölümü

3. İşçinin işten ayrılmadan önce en az 1 yıl çalışmış olması


Kıdem tazminatının hesaplanması son ücret üzerinden yapılır. Ancak son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde tazminata esas ücret işçinin işten ayrılma tarihi ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.Kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında çıplak ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan para veya para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur.


Tazminatının zamanında ödenmemesi sebebiyle açılacak davanın sonunda hakim gecikme süresi için ödenmeyen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmeder.


Kıdem tazminatında zamanaşımı süresi, 25.10.2017 tarihinden sonra sona eren iş sözleşmelerinde 5 yıldır.


Konu ile ilgili hukuki destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz

42 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page