top of page

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ



Kısa çalışma, işyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.


Kısa çalışma ödeneğinin kapsadığı hizmetler ise; İşçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi ve Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesidir. Şu döneme kadar çıkarılan kararnamelerle 30.06.2020 tarihi öncesinde başvuru yapan işyerleri bu düzenlemeden faydalanabilmekteydi. Ancak 30.11.2020 tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla “Kısa Çalışma Ödenekleri”nin süresi uzatılmıştır. Bunun yanında daha önce verilen uzatma kararlarından farklı olarak bu kararda kısa çalışma ödeneğinin kapsamında da birtakım değişiklikler yapılmıştır.


Daha önce kısa çalışma ödeneğine başvuru için 30.06.2020 tarihi son gün olarak belirlenmiş ve ödenekten yalnızca bu tarihten önce başvuran iş yerleri yararlanabilmiştir. Ancak yeni düzenleme ile;

  • Daha önce uygulamadan yararlanmamış işverenler, işçileri için 31 Aralık 2020'ye kadar başvurmaları durumunda 1 Aralık 2020'den sonraki dönem için 3 ay süreye kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecekler.

  • Bunun yanında 30.06.2020 tarihinden önce kısa çalışma ödeneğine başvuran işyerleri de kısa çalışma ödeneğinden faydalanmayan ancak şartları taşıyan ilave işçileri için başvuru yapabilecektir.

Başvurular 31.12.2020 tarihine kadar E- Devlet üzerinden yapılabilecektir. Başvuru yaparken gerekli belgeler sistem üzerinden kanıtlayıcı belge olarak eklenmelidir. Bu belgeler;

  • Çalışma süresinin azaltıldığını veya faaliyetin kısmen/tamamen durdurulduğunu ortaya koyan belgeler (örneğin: ücret bordroları, puantaj kayıtları, üretimin, hizmetin ve/veya ihracatın azaldığına, siparişlerin ve/veya sözleşmelerin iptal edildiğine dair vb. belgeler),

  • Resmi makamlar tarafından faaliyeti durdurulan işyerleri kapsamında olduğuna dair diğer belgeler

Bunun yanında bir diğer önemli değişiklik ise; 30.11.2020 tarihli aynı kararnameyle kısa çalışma ödeneğinden faydalanan işçilere ödenen ücretlerin işsizlik ödeneğinden mahsup edilemeyeceğine karar verilmesidir. Böylece işten çıkarma yasağının sona ermesi akabinde işten çıkarılma ihtimali bulunan işçilerin mağduriyetinin de bir nebze önüne geçilmeye çalışılmıştır.

İş yerlerinin kısa çalışma ödeneğine başvuru süreleri uzatılmış olsa da tüm işçiler bu ödenekten faydalanamayacaktır. İşçilerin işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanmış olması gerekmektedir. Kısa çalışma ödeneğine başvuru şartları ise;

  • Kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 60 gün eksiksiz prim gününe sahip olması,

  • Son 3 yıl içinde en az 450 günlük işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekmektedir.


Ayrıca emekli olup bir işyerinde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan işçi, kendisinden işsizlik sigortası primi kesilmediğinden kısa çalışma ödeneğinden faydalanamaz.

Ancak unutulmamalıdır ki işçi, bu şartları sağlıyor olsa da kısa çalışma ödeneği için bireysel olarak başvuruda bulunamaz. Bu başvuruyu yapmaya işveren yetkilidir.


Kısa çalışma ödeneğinin miktarı aylık asgari ücretin brüt tutarının %150’sini geçmemek üzere, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu kapsamda, işçilerin çalışmadıkları günler için ödeme yapılacak olup, tamamen faaliyetin durdurulması halinde yapılan ödemeler her halükarda üst sınır olan 4.380,99 TL’yi aşamayacaktır.


Daha ayrıntılı bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.


Av. Pırıl NARİN


 
 
 

Comentarios


bottom of page